Sayfalar

27 Aralık 2013 Cuma

11 Tez Düşünülmüş Yargı

Bugün olanlara dair tezlerimizi yazalım: 
1) İslamcıları aynen sosyalist solun yaşadığı gibi bir yıkım ve karanlık dönem bekliyor. 
2) Bu ideolojik bunalımdan ancak modernist ve seküler hayatı toptan reddetmeyen bir islamcılık çıkabilir. 
3) Yıllarca sosyalistlere söylenen "sizi de gördük" lafı onlara da söylenecektir. 
4) İslamcılar para ve mevkiyle hızlıca yükseldi. Yüklendikleri sorumlulukları yerine getirmeyip olanakları da istismar edince daha hızlı dibe inecekler. 
5) Sosyalistlerin yenilgisinin nedeni kafa karışıklığı ve karşı propagandanın ikna kuvveti idi. (Hepsi çöktü sonradan -yetmez ama evet gibi- ama giden gitmişti) 
6) Türkiye siyaset arenası sol-sağ liberalleri ve düşüncelerini kalbura çevirmiştir. İlginç yanı iktidar olmadan ortak çıkar amacıyla yıpranmışlardır. Artık gülünçlükleri sadece bize görünmemektedir. 
7) Ulusalcılar, islamcılar, liberaller, sosyalistler ve onların ortaklarının hepsi yenilmiş olarak yeni bir döneme girmektedir. 
8 ) Son olarak bu tablodan Kürt politikerlere ve Türk solundan ortaklarına umut ettikleri hiç bir sonuç çıkmaz. Ama bu tablonun manyetosunu hep etkilerler. 
9) Bu dönemin en sevindirici kısmı: (a) Sosyalizme (eşitlikçi düzenlere) karşı önyargının azalması ve (b) İnsanların emekçi kimliklerini ve/ya sınıflarını baskın bir şekilde hissetmeleri. 
10) Hangi siyasi, dini, etnik gruptan gelirse gelsin emeğini satarak yaşamak zorunda olan insanların kardeşliğini kurmak görevi var. 
11) Irkçı, nefret içeren, diğerini aşağılayan her dille mücadele etmek de bir diğer işimiz. Şayet kardeşçe, eşit ve özgür bir ülkede yaşamak istiyorsak. 
27 Aralık 2013, Cuma
Kadıköy, İstanbul

8 Aralık 2013 Pazar

Postmodernizm vs Pozitivizm

Beyler,
postmodernizm ve pozitivizm arasından geçmek üzereyiz, ikisine de çok fazla yaklaşmamak için özen gösteriniz...
 

7 Aralık 2013 Cumartesi

Büyük hayaller kuralım sevgilim! — Sait Faik Abasıyanık

"... Büyük hayaller kuralım sevgilim! Ben şimdi böyle yapıyorum. Tertemiz bir şehirde asfalt caddeler üstünde, dibinde metrolar geçen, üstünden kolosal [kocaman] otobüsler uçan, muazzam, eğlenceli bir şehirde seninle yaşamak istiyorum. Yazılarım bize yaşamak için lazım olanı getiriyor. Büyük kahvelerde çay içiyor, temiz lokantalarda kolalı peçetelerle yemek yiyor, latif rayihalı şaraplar içiyor, tertemiz bir yatakta seni kollarımın arasına alıyor, sana:

Bütün mesut şehir uyudu, uyuyalım sevgilim diyorum.

Sabahleyin bitlerle dolu, kimsenin kimseye hürmet etmediği, kimsenin kimseyi hürmete layık bulmadığı, istismar edenin, çalanın zengin ve bahtiyar olduğu, esnafının azgın, zenginin deli, haris, egoist, gaddar, fakirinin kayıtsız, sersem olduğu bir şehirde; işin kötüsü sensiz, oldukça kirli bir yatakta uyanıyorum. Ama sevgilim, olacak, büyük hayaller kuruyorum. ..."

Büyük Hülyalar Kuralım (Havada Bulut, 1951) — Sait Faik Abasıyanık, Öykü, 1. (34.) Basım, Nisan 2013, T. İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul