Sayfalar

2 Kasım 2015 Pazartesi

1 Kasım 2015 milletvekili seçimi notları, adım adım gidelim.

@belirtiler adresinde yayınlanmıştır. Kimi değişiklikler yapılmıştır. 
1) 7 Haziran seçimleri sonuçları Saray'da sandık sandık değerlendirildi. Düşen yerler belirlendi. Bu arada yeniden seçim anketleri yapıldı. 
2) Türkiye'de tek başına iktidar olunmazsa ne olacağı kontrollü olarak gösterildi. Patlayan bombalar, çatışmalar, ölümler her türlü huzursuzluğa yol verildi. 
3) Akp'ye kadar, çalışmayan örgütüne karşı Türkiye'de en örgütlü parti Chp idi. Akp bu üstünlüğü çoktan eline geçirdi. Örgütü de çalıştırdı. 
4) Türkiye toplumu birbirinden habersiz kendi içine kapanmış gruplar halinde yaşıyor. Herkesin dili, gündeme bakışı farklı. Geçişler kısıtlı... 
5) Her kesimin birer kesişim kümesi olsa da etkileri değişken, çoğunca dar; milliyetçilerle dincilerin, dincilerle Kürtlerin, Kürtlerle solun ortak kümesi var. 
6) Bir de bu kesimlerin arasında yüzer gezer bir "çıkarıma bakarımcı" grup var. Her kesim kendi içine kapanmış durumda; kimlikler hapishanesi... 
7) Akp, muhaliflerin yaptığı her işi dışa kapalı otomat düşünen dinci-muhafazakar seçmenine malzeme yaptı. Her olumsuzluğun suçlusu kimdi? 
8) Geziciler, bölücüler, paralel yapı, kafirler, dinsizler, sapıklar, Türkiye'nin düşmanları, iş cinayetlerinde ölenler, kötü niyetliler... 
9) Bu 'düşmanlar' ile seçmenini korudu. Ancak Akp'nin esas oy kaçağını bulması gerekiyordu. Seçim kararı ile örgüt çalışmaya başladı. 
10) Diğer sağ oyları hedeflediler. 2002'den beri iş-olanak verdikleri, zor durumdakilerle görüştüler. Yerinde havuç yerinde sopa gösterdiler. 
11) Biz ölümlerin acısını yaşar, nefretlerin-kinlerin yıkımına direnirken Akp kazanıyordu. Siyasi takıntılar, salak kavgalar gözümüzü kör etti. 
12) Dinci-sağcıların ezber korkularını tetiklediler (dinsizlik, bölücülük), çıkarcıları yokladılar. Zor durumdakilere ya havuç ya sopa dediler. 
14) Sopaya örnek: GSS borçları ile çoğu yoksul-dar gelirli insanı korkuttular; sonra GSS borçları silinecek diye millete propaganda yaptılar. 
15) Akp kaçak oyunun peşine düştü. Muhtemel kaçaklar, kaybedecekleri iş-olanaklar hakkında uyarıldı. Herkes üzerine alındı. Havuç da vardı. 
16) Akp, muhtemel seçmenini de ikna edecek her tür cepheleşmeyi besledi. Bizler bu tür işlerin oy kazandırdığını göremedik. Tutmaz diyorduk. 
17) İnsan aklına hakaret eden yalanlarla, vicdanı yok sayan uygulamalarla bu söylem kaybeder sandık. Oysa böceklere akıl-vicdan gerekmez. 
18) Devlet olanakları, ellerindeki medya ve ajanslarla seçim gününe hazırlandılar. Anket sonuçlarında görülen artış açıklamalarına yansıdı. 
19) Bombalar patladıkça oylar artıyor, dendi. Seçimden önce milli iradeye saygılıyız, açıklaması yapıldı. Hazırlıklar yapılmıştı. 
20) Akp ile organik ilişkili bütün dini çevreler, hemşericiler, iş adamları, 'kanaat önderleri' #1Kasım seçimini ölüm kalım savaşı gördü. 
21) Her şey hazırlanmıştı. Çoğumuz 7 Haziran seçimlerine yakın sonuçları bekliyorduk. Oysa plan işlemiş Saray ve Akp son hafta rahatlamıştı. 
22) Seçimde, Türkiye'nin kemik Mhp seçmeni dışındaki bütün sağcı-dinci-çıkarıma bakarımcıların oylarını topladılar, küçük oyunlar da vardı. 
23) #1Kasım seçimlerinin '02, '07, '11'den farkları; yarın hiçbir şey değişmeyecektir, niteliği düşük yeni bir koalisyon iktidarıdır, en basitleri vaatleri bile tartışmalıdır. (değiştirilmiştir. be.) 
24) Akp bu seçimde "kullanışlı" liberaller ve cemaatçilerden mahrumdur. Elinde dinci hülyada bir toplam vardır: Bu toplam Akp'ye bağlı ama dar görüşlüdür. 
25) Bu hülyacı grubun kafası Akp'de güçlenirse önümüzde bizi bekleyn Işid'tir. 40 yıllık İslamcıdan olmaz ama 10 günlük Akpliden Işidçi olur. 
26) Aklı başında görünen laflar edip hülyacı davrananlar da bu yıkımı getirir. Bunu göreceğiz. 
27) Akp aklı-başında politikalarla yerini sağlamlaştırmaya çalışırsa sermaye ve batıyla kısmi uyum sağlamış olacaktır. Bu da bize yoksulluk demek. 
28) Akp, ekonomisi umut vaat etmeyen; yüksek vergiyle ülke geçindiren; komşularıyla sorunlu; güvenilmeyen bir iktidar olarak yoluna gidecektir. 
29) Akp'ye oy-verenler radikalleşebilir. Işid vs'nin Türkiye'de pop-islamcılar arasında güçlenme ihtimali vardır. Kaynak Akp olacaktır. 
30) Akp'nin izleyeceği yol bu hafta yetkililerin açıklamaları ve Saraydakinin davranışlarında ipuçlarını verecektir. Açılım yeniden denenebilir. 
31) Muhalefetin beceriksizliği "kazan" demiştir. Hırsızlığın boyutu şimdilik belirsizdir. Oy verenlere yönelik tehdit ipuçları azdır. 
SONUÇ: Üzmeyin kendinizi. Daha büyük acılarımız oldu. Yenilerine izin vermeyelim.
* * * 
"... siz, halkı fikir idare eder, sanıyorsunuz. İzdiham, kafasıyla değil, gözleriyle düşünür. Bu gözleri idare etmeyi bilmeyeceksiniz, kendinize düşmanlığın en büyüğünü siz kendiniz yapacaksınız. Yığın karnıyla düşünür. Gözüyle öğrenir. Kalbiyle kızar. Avamın midesindeki yeniçeri kazanını tanımıyorsunuz. ..."
Üç İstanbul, Mithat Cemal Kuntay 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder