Sayfalar

27 Kasım 2015 Cuma

kim kime dum duma

Behiç Ak, Cumhuriyet gazetesi, 8?-9? Kasım 2015
Kim Kime 
Öfkemizi ve dikkatimizi dağıtan çok şey var. İnsanlarımız, içinde olmasak bile aynı davanın bir başka kolunda yer alan insanlarımız yığın yığın öldü. Ölüyor. Ölüm bize o kadar yakın, düşmanlarımıza o kadar uzak ki baka baka geviş getiriyorlar. 
Göremiyoruz. İçine kapandığımız dünyalarımızdan çıkıp hiç bir şeyi göremiyoruz. Görene kadar daha çok kaybımız olacak.
7 Haziran seçimlerinden oy kaybederek çıkan iktidar partisi ne yaptı? Ne yaptı da bu işler işine yarayacak şekilde döndü?  
7 Haziran sonrası kaybeden görünen bu parti, nasıl oldu da ana muhalefet partisinin göz bebeği emekli müftüsünün, diğer partinin kurucusunun oğlunun fikrini ve tarafını değiştirdiler? Kimler ikna etti? Ne konuşuldu? Bunlar nasıl oldu, fark etmedik, dikkat kesilmedik? 1 Kasım seçimlerine nasıl hazırlanıldı? Biz saçma sapan goygoylara dalmışken bu insanlar ne yapıyordu? 
Yanımızdan yöremizden geçip ev-işyeri-camii-dernek-cemaat toplantılarına gidiyorlardı. Akp etrafından bütün sağcı-gerici zevat toplanıyordu. Sorsanız büyük çoğunluğu kerhen oy vermiştir. Yine de verdiler. Bir haberde denildiği gibi "Akp seçmeni parti etrafında kenetlendi". Bu kadar oy alacaklarını düşünmediler. Tek başına iktidar yeterdi. 
Güvensiz ortam insanları güvenilir limanlara çekti. Işidli bombacıların Türkiye'ye girip eylem yapmasına izin verdiler.  Bombalar patladıkça "korku" dört bir yanı sardı. Pkk ile savaşı kışkırttılar. Batı'da Kürtlere ait işyerlerini yakıp-yıkıp onların da gözünü korkuttular. Mal-mülk değerliydi. Sokağı kapattılar.  
Geviş getirenler önümüze gelen otumuzdan olmayalım diye iktidar partisine sardılar.
Hiç birine engel olamadık. Birileri kazanda kepçeyi çevirdikçe biz de döndük durduk.  
Dum Duma 
Sabah toplu taşıma araçlarına biniyorum. 10 kişide gazete varsa, 7-8 havuz medyasının en ucuz gazetesi Takvim. Ellerinde bu gazetelerle gelenlerin çoğu gazete okumayı bilmiyor. Tutuşundan anlıyorsunuz. Bakışından... Çoğu sürekli ön ve arka sayfaları çevirip reklam yapıyor. Bunun örgütlü bir iş olduğunu anlamıyorsan "örgütlüyüm" demeyeceksin. Bu tür göremediğimiz hangi işler dönüyor? 
Sosyal medyada aynı anda aynı konular üzerine yoğunlaşıyorlar. Bütün internet sayfalarında tek bir konu etrafında bir fırtına dönüyor. Bunun rastgele olduğunu düşünmeyeceksin. Hazırlanmış metinler kopyala-yapıştır paylaşılıyor. Aklı yeten kendi metnini oluşturuyor. Bunlar saçma şeyler değil her biri ülke siyasetinde tartışılan başlıklar. Politik bir hat oluşturmaya, taraftarlarını buraya toplamaya çalışıyorlar. 
Bayırbucak Türkmenleri hikayesi boşuna çıkarılmadı. Rusların haftalardır sürdürdüğü operasyon Dinci iktidarın amaçlarına büyük zarar veriyor. Türkmenlere zulüm uygulanıyor denilerek milliyetçi-dinci damarı bir arada tutmak; yerellerdeki taraftarları bunun üzerinden örgütlemek için uğraşıyorlar: Yardım kampanyaları, konuşmalar, toplantılar, yas tutarmış gibi yerelliklerde iptal edilen konserler-etkinlikler... Bugünler Rus uçağının düşürülmesi ile gaza gelen lumpenler arasında gittikçe daha ciddi bir örgütlülüğe sahip olacaklar.  
Dün (26 Kasım), Can Dündar ve Erdem Gül'ün "Tırlarda taşınan silahlar" haberini yaptıkları için tutuklanmalarının bu olan bitenle bir alakası yok mu? Bir taşla iki kuş vurmak diye buna denir. Kim bu olaylar cereyan ederken bu olayı anımsadı ve gündemi saptırmak için kullanmayı önerdi? Kimler bu işi örgütledi? Az biraz ipucu var.
Şimdilik gözlerimiz net seçemiyor bazı şeyleri, üzerinde durdukça daha çok çalıştıkça her şeyin nasıl gerçekleştiğini daha rahat göreceğiz. O zaman daha hazırlıklı olacağız. Daha fazla kayıp vermek istemiyorsak, gözlerimizi güçlendirmemiz lazım.
Korkulan tek şey zamansız bir savaşın ya da ekonomik krizin bastırması... 
* * *
Yukarıdaki karikatürde iki topluluk var. Şu an bu ülkede iki topluluk birbirine karşı mücadele veriyor. İster karşınıza alırsınız, ister yandan vurursunuz. Her şeyimiz ortada birbirimizle uğraşmaktan topluma dönemiyoruz.
Siz de etrafınıza biraz dikkatli bakın neler olduğunu daha iyi göreceksiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder