Sayfalar

26 Temmuz 2017 Çarşamba

Kadınlar: Mini Etekli mi Yoksa Türbanlı mı Kurtulacak?

Okuduğum bu haberi ve benzerlerini gördükçe şunu düşünüyorum türban serbestliği kadın haklarında ve yaşamında nasıl bir ilerleme getirdi?!? Örtünmek en büyük kadın sorunuydu. Görünen türbanla İslamcılar istediklerini aldı kadınlara sadece şiddet kaldı. 
* * *
Sağlık ocağının önünde durup etrafa bakınıyordum. Bir kadın çıktı kucağında yeni doğmuş bebekle merdivenlerden inip ocağın bahçe duvarına çöktü. Bayağı orada durdu. Yorulmuş gibi değil de çaresiz gibi sabit sokağın ortasına bakındı. Rahatsız etmemek için önüme döndüm. Sonra öğrendim ki hemşire çocuğunu anasütünün yetersizliği nedeniyle ek besin alması gerektiğini söylemiş. "Bebek zayıf" demiş. Oysa ne kadar çok şey var o çocuk için: parası olana, eğitimi olana, ulaşana bilene. Çaresizlik niye? 
* * *
2002 Genel Seçimleri öncesi Ankara'nın bir mahallesinde çalışma yapıyorduk. Kapısını çaldığım kapıdan kucağında yeni doğmuş bir çocuğuyla genç bir kadın çıktı. Seçimde oy isteyip seçim bildirisini verdim. Ben oy kullanamam yaşım yetmiyor demişti. Yaşıtları liseye giderken o evde çocuk bakıyordu. Bu kadar küçük yaşta ağır yükleri sırtlamak niye? 
* * *
Çocuklarını ütüyle de ısıtamadığı için yan odada kendini asan kadın... Ne kadar yalnızdı? 
* * *
Beş çocukla baş başa kalıp vurdumduymaz kocası hapiste olan kadın köprüden atladı. Çocuklara ne oldu acaba? 
* * *
Kocası tarafından aldatılıp üstüne işsiz kalan üstüne de hayırsız kocası cezaevine girince; işinden ruh sağlığından olup çocukları ile tek başına bir çöp evde yaşayan kadını kim anlayabilir? O koku gitmiyor. 
* * *
Çalıştıkları işlerde paralarını alamayanlar. Haklarının üzerini yatılan kadınlar. 
* * *
Çalışıp ayaklarının üzerinde durmak isteyen ama kimsenin destek vermediği kadınlar. 
* * *
İradesi yok edilerek her tür davranışın (taciz, şiddet, kölelik...) altında ezilmeye çalışan kadınlar... 
* * *
... 
Binlerce örnek var. Sizce, bu kadınların derdinin türban mı yoksa mini etek mi çözecek? 
Türkiye'de kadınların sosyal yaşama katılmadığını araştırmalardan öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bayram tatillerinde mahallenizin belediye otobüslerini dolduran ilk kez gördüğünüz çocuklu ailelerle de anlarsınız. Nereden çıktı bu kadın ve çocuklar? dersiniz. 
Üretime katılmayan, kendi parasını kazanmayan, kendi kararlarını da alamayacaktır. 
Kadınlara verilmiş hakları kullanmak: Yoksullar için verilen yardımlar gibidir. "Semtin en zengini, en fırsatçısı, en yalancısı kullanır."
Kadınların eğitimden, üretim süreçlerinden uzaklaşıp kaderlerini kocasının babasının eline terk ettiğini görüyoruz. Kapılar kapanıyor. Sokağa çıkmak için ya bir tarikatın eteğine altına girmek ya da ağır ekonomik sıkıntılardan çıkmak amacıyla mecburen bir işe girmek gerekiyor. Sakat toplumsal yaşantı sakat görüşleri ve yobazlığı körüklüyor. Bu durumdan en karlı çıkanlar ucuz işçi arayanlar; bu insanların sırtından tonlarca para kaldıranlardır: Patronu, tarikatı, hemşehrisi... 
Çürüyen bir toplumda kadın-erkek kimse kategorik olarak ne suçlu ne masumdur. Sahtekarın/yalancının /kötünün kadını da erkeği de var. 
Yıllar geçtikçe düzelmeyen sesinin çıkaramayan kadınların hakkını kullandırtmayan bir düzen var. Sistematik bir şekilde haklar budanıyor. Adalet sisteminde içinde gerici uygulamaları hak gören sesler çıkıyor. Gittikçe durumlar daha da kötüleşiyor. Hala türbanlı bacısının hakkını arayan ama iş yerine gittikleri kapalı minibüste boğulup ölen işçi kadınların hakkını sormayan muhalif var. Çünkü devir o (açık-kapalı) işçi kadınların değil; Dincilerin ve onların kıçının yalamayı seven ahmak solcuların, liberallerin devri... 
Büyükşehirde yaşayıp para kazanmanın zorluğunu gören aileler kızlarının geleceği için okuyup iş sahibi olsun istiyorlar. Çoğu dindar ama ne tarikatın yiyicisi ne partinin ne de belediyenin... Böyle insanlar görünce çok seviniyorum. 
* * *
Biz ise sokakta kadına alışmamış insanlarla yaşıyoruz. Bu durum nasıl çözülür: Derin de yatan temel meselelere değinmeyen içi boş şamatalarla mı? Acaba türban da takarım mini etek de giyerim; benim bedenim benim kararım şımarıklığıyla mı?  Bu dar kafa Türkiye'ye baktığında bütün kadınların kendisi gibi yaşadığını düşünüyor. Birçok şekilde sıkışan çıkış bulamayan onca genç kadın ve kız var. Erkekler de dahil... 
Bakalım onlar ne yapacaklar? Belki türban veya mini etek giyerek bütün sorunlarını çözmeyi akıl edebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder