Sayfalar

3 Mart 2009 Salı

• Japon ve Kore Yemekleri

Kore ve Japon yemeklerini yedim. (Özgün saolsun)
İki yemek kültürü de benim için bilinmedik çeşitler.
imdi diyebilirim ki benim bildiğim anlamda yemek kültüründe bir yerleri yok.
Kore yemekleri tatlımsı geldi diyebilirim. Yosun ve soya iki kültürde çok kullanılan malzemelerden. Bizdeki gibi yemek yanında bir çok küçük şey servis ediyorlar.
Yediklerim çok bilinmeyen tatlar ve hazmı da zor. Ama içkileri güzel. Soji (Soçu) ve Saki içtim. Sanırım ikisi de pirinçten yapılıyor. Soju Çin, Kore ve Japonya'nın ortak içkisi. Saki sadece Japonya'nın içkisi ve sıcak servis ediliyor. Hint yemekleri ise bildiğiniz gibi vejeteryan. Burada kimi yemek ve soslar da ananas kullanıyorlar ve felaket tuhaf bir tat veriyor. Japon yemeklerinde Suşide kullanılan ilginç bir yemek sosu var. Soya sosu ve içine bir şey karıştırıyorsunuz çok ağır bir tat veriyor. Japonlarda yemekleri süslemek özel bir sanat. Gelen salatalalar da kızartılmış yengeç parçaları ve ilginç sebzeler vardı. Salatanın ve suşinin üzerine balık yumurtası serpiştirilmişti. Ne kadar anlatsam da yetersiz. Çünkü bir ton ayrıntı var. Karides kızartma ve her yemeğin yanında içilen çorbalarından içtik. Sonra suşi tabağında olan ginger denen bir şey var ki yanına bile yaklaşamadım. Kokusu felaketti. Ginger haşlanmış sebze gibiydi. Yine de bu yemekler yemeyi öğreneceğim sanırım. Onları alışkın olduğum türe benzetmek istemem. Yoksa hep burger yerim.

Kardeşimin notu:
Japon yemekleri bire-bir :)
Benim çok sevdiğim bir yemek kültürleri var. Genelde bilinen "sushi" ve "sashimi" olarak değil diğer yemek ceşitleri de mükemmel. "sushi" denilince aklına "ekşi" gelsin çünkü adını sirke ile yapılan pirinçten alıyor. Eğer elle özenle hazırlanan küçük lokma şeklindeki pirincin üzerine bi parça çiğ balık eti (genelde bizim bildiğimiz anlamda çiğ değiller) konulmuşsa buna "nigiri" deniliyor. Lokma şeklindeki pirinci küçük bi parça yosuna sarıyorlar ve üzerine balık yumurtası koyuyorlar.
Eğer "sushi roll" veya "roll" sa bunu da pirincin kagıt gibi ince bi yosun tabakasının üzerine yayıp değişik maddeler ekleyip dürüm haline getirilmesiyle yapılıyor.
"Sashimi" ise sadece özenle kesilmis balık parcalarına verilen ad. Bazı balıklarin üzerinde sarımsak, zencefil. yeşil soğan koyabiliyorlar lezzet icin veya onlarin sert tadlarini azaltmak için. Tabağına konulan her ürüne büyük bi özen gosteriyorlar, kompozisyon çok önemli, nasıl sunulduğu çok önemli, damak tadı kadar gözede hitap etmesi gerekiyor yaptıklari her şeyin. Genelde ying yang felsefesi var; anlamı zıtlarin birliği, acı ve tatlı, sert ve yumuşak... aynı lokmada.
Sushi, sashimi ve nigiri yanında tabakta bi de "ginger" zencefil (genelde turşulanmış oluyor ama iyi yerlerde pahalı balıkları sunarken taze rendelenmişini de sunuyorlar) ve "wasabi"acı turp ( turp cinsi, genelde yeşil renkli, tazesi cok pahali olduğu için tozunu suyla karıştırıyorlar, yine iyi yerlerde tazesini bulman mümkün ama ayrı ısmarlaman lazım) sunuluyor. Wasbiyi soya sosuna karıştırabilirsin veya her lokmanın üzerine azıcık koyabilirsin. Zencefil zaten mukemmel...
Bildiğime göre 'wasabi' ve 'ginger'la sunulmasının nedeni çiğ balıktaki bakterilerin insana zararsız hala getirilmesi ve hazmi kolaylaştırması.
Bir de "edamame" (haşlanmış soya fasulyesi) masaya getiriliyor coğu yer de, bizde ekmeğin gelmesi gibi. Sadece içini yemen gerekiyor ;)
İMutfak kültürü mükemmel bi yol insanları birleştirmek için. İnsanlarin tek barış yaptıkları yer sofra başı bence...
Posted by Picasa

1 yorum:

  1. canim ya bari imlami duzeltseydin, cumle yapisini ve hecelemeyi gec...

    YanıtlaSil