Sayfalar

25 Eylül 2014 Perşembe

Yabancı Basın

Çeşit çeşittirler... 
Yazıyı yazma amacına göre Türkiye'yi yorumlayanlar 
Bu tür yazılarda, yazıcıların amacı ülkelerinin Türkiye veya benzeri bir ülkedeki para-mal-hizmet-ticaret-askeri hareket serbestliğinin durumu ve geleceğini merak edenleri tatmin etmeye yöneliktir. Bu yazılarda kimin haklı olduğu önemli değildir. Ticaret, para vs ciddi işleri kimlerle götüreceklerini bulmaya yardımcı yazılardır. Devlet aygıtı kimin elinde, hangi taraf güçlü...yü anlatan ve tabiy durumu güçlüye göre yorumlayan yazılardır. Köklerine kibrit suyu vermeli! 
Özgürlük, İnsan Hakları ve Demokrasi havarileri 
İyi insanlardır! Öyle varsayıyoruz. Kimi zaman doktordur ve Afgan dağlarından mücahitlere yardıma koşmuştur. Ama çantasından nedense ilaç değil de silah alınacak para çıkar. 
Küheylandır! gittiği her yerde ülkesindeki hijyen duygusunu aramaktadır. Bu hijyen toplumu, steril kurumsal yapı teorisinin aşısını yapmak istemektedirler. (Çünkü ülkesinde dört dörtlük uygulanmaktadır. Biz gariplerin ihtiyacı budur) Bursu, kredisi, kursu ve destekleri vardır. Gittikleri her ülkede o ülkenin vatandaşlarından 'eğitimli' ve 'yabancı dil bilen' önünde on takla atacak onca kişi tarafından etrafları sarılır. Bu taklacıların neredeyse hepsi şikayet ettikleri ülkelerinin lider-yönetici-bürokratları kadar para ve statüye düşkündürler. Taklacılar iyi çalışır. Araştırma başlıkları belirlenmiştir ve buna yönelik araştırmalar hazırlanır, ardından veriler toplanır, yorumlanır, raporlaşır, hatta kitaplaşır... 
(Bu araştırmanın o ülkenin hangi ihtiyacına yönelik olduğu çok anlaşılmayabilir) 
Edebiyata dair bilginiz, bu yazıları okudukça yazıya küsmenizi engeller. Bu veriler ve raporlar altında silinip gitmiş insan gerçeğini, tarihini; yazı dili ile nasıl bu kadar kuru anlattıklarını okumak sıkıcıdır. 
Kurtarıcılar, taklacıların kişisel husumetleri ve tarihleri ile ortaya çıkardıkları işe bakarak ülkelerimizi yorumlarlar. Yazarlar... Bu yazılar görece tarafları ve olanakları daha fazla ayırt etmekle birlikte "özgürlük, insan hakları ve demokrasi"yi istedikleri ticari-siyasi ve askeri kararları alan taraf tarafından savunulduğunu yazmaktadırlar. 
(Bir ülke halkının içine salıp büyüyecek adalet duygusu ve kurumlarının inşaası o ülke ilericilerinin derdi ve işidir. Ancak onlar yapabilirler!) 
Kurtarıcılar paralarını kazandığı, tekerleklerini döndürdükleri, çarklarını çevirdikleri, askerlerini yerleştirdikleri sürece adalet, insan hakları, demokrasi s*klerinin derdi olmayacaktır. 
Diğerleri 
Bunun dışında bütün kurumlara eleştirel durarak (durmaya çalışarak) bağımsız yorumlarını ve yazılarını okuyacağınız onca insan da vardır. Azdırlar ve çok da bilinmezler. 
Kim olduklarını siz bulun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder