Sayfalar

14 Şubat 2014 Cuma

Siyasal islamın büyüsü bozuldu mu?

1) Siyasal islamın büyüsü bozuldu mu?

2) El-Kaide ve benzeri islamcı grupların tek başarısı Taliban iktidarı oldu. Bu gruplar Batının desteği ile kısa sürede çok yol aldılar.

3) el-Kaide ve benzerlerinin batı ile ilişkileri casusluk ve askeri kurumlar üzerinden yürüdü. Afganistan'da sol iktidara yönelik dümen ... ve bu dümene karşı Afgan hükumetinin Sovyetleri göreve çağırması tozlanmış ve efsaneleşmiş islamcı cihad histerisini azdırdı.

4) Bu gruplar daha sonra Yugoslavya, Çeçenistan, Irak, Libya ve Suriye'de ortaya çıktılar. Aynı ülkelerce maddi destek gördüler.

5) Yugoslavya'da fazladan İran'ın desteklediği gruplar da vardı.

6) 11 Eylül saldırılarıları, batılılılara bu gruplarla olan işbirliğinin nerelere gideceğini gösterdi. İlişkileri yıllar içinde azaldı.

7) 11 Eylül sonrası, Filistin meselesi nedeniyle Abd ve Batıya mesafeli eski siyasal islamcı siyasi geleneklerle diyalog süreci hızlandı.

8) Savaş makinası olarak çalışan El-Kaide ve benzerlerinin panzehirleri bu islamcı gelenekler içinde arandı.

9) Yıllarca ülkelerinde sünni siyasal islamın mücadelesini vermiş, İran devriminden etkilenmiş grupların militan bir toplamı vardı.

10) Bu militan toplam yoksullar, esnaf, orta sınıf ve belli bir eğitimli kesimi barındırıyordu.

11) Ülkelerinde ezilmiş görülüp, yoksullara yardım ediyor. Diğer ülkelerdeki mücahitlerle ticaretle sosyal çalışmalarla ilişki kuruyorlardı.

12) Abd için önemli olan serbest piyasaya ve küresel dünyaya 'biat etmek' ve Abd askerinin eski rahatlığı ile haraket etmesiydi.

13) Siyasal islamın İLK hatası Batının ekonomik programlarını tek eleştiri sunmadan özümseyip militanca uygulamasıydı.

14) Arap baharı ve Akp iktidarının temelinde yatan insanların İslamcı iktidar özlemi değil yolsuzluk-hukuksuzluğa karşı adil bir ekonomi dileğiydi.

15) "One minute" ile tepe noktasına çıkan Rte imajı; Tahrir meydanından devrimi çalan İhvan kurnazlığı hızlıca aldıkları yolu tam görmediler.

16) İslamın mutlu çağına geri gitmek isterken beceriksiz kadrolarla, insanları sokağa döken eski politikaları daha da sert devam ettirdiler.

17) Abd'nin ve Batının onay ve parasını almak için sürdürdükleri bu yol Tahrir'de kalabalığı azaltmadı (oysa azalmalıydı) ... Tr'de 11 yıllık iktidarın işsiz ve geleceksiz bıraktığı gençlik, politik konformistleri, dışlanmışları ve muhalifleri Gezi'de buluştu.

18) Abd ve Batının sevgisi ile şımaran, kimi şımarıklıklarına göz yumulan, hızlı siyasal islamcılar kısa sürede tıkandı. Hissediliyordu.

19) Ekonomi programları yoktu, ülkelerinin yetişmiş eğitimli kesimi ile kavgalıydılar, 'yabancıların' önerilerini dinlediler ve uyguladılar.

20) Abd'ye yaranmak için İran düşmanlığını ve mezhep kavgasını öne çıkardılar. Özelleştirme, yağma, yolsuzluk, hukusuzluk eskisi gibi sürdü.

21) Aç gözlüydüler, dün kuru ekmek yiyen bugün "havyar" yiyordu. Körleşmiş militan dışında herkes bunu biliyor ve görüyordu.

22) Kemalist TC iktidarlarını beceriksizlik, hainlik, yolsuzluk, adaletsizlikle suçlarken; kendileri bir kalite düşüğü olarak tarihe geçtiler.

23) Kendileri için daha güzel bir SON hazırlayamazlardı. Bizlere de "örnek ve kulağımıza küpe olsun"lar.
12 Şubat 2014, Çarşamba
@belirtiler adresinde yayınlanmıştır