Sayfalar

17 Mayıs 2015 Pazar

"Tüm zulüm görenlere, sefaletin içinde haz dilerim" - Elias Canetti

Canetti hayvanlara meramlı ama onlara uzak şehirli çocuk... 
"Ne zaman bir hayvana dikkatlice baksanız, içinde bir insan olduğu ve sizinle dalga geçtiği hissine kapılırsınız." 
Derlemelerden oluşmuş denemelerine dayanarak bunu diyorum. Hayvanlara bakışı kendi ifade ettiği gibi biraz mistik biraz dünya ötesi. Annesinin ona vermeye çalıştığı hayvan korkusu ile merakının çatışmasının yarattığı bir ürkmeden notlar almış yıllarca...  
"Hiç bir hayvana yıllarca bağlanmadım. Ürküm izin vermedi. Eğer hayatımda tanrısal bir şey olduysa, o da hayvanlara olan ürkek sevgimdi." 
Canetti bu ilgisini yıllarca yaşatmış, notlarına geçirmiş, Notlarına hayvanlarla ilgili öyküleri de geçirmiş.


Hayvanlar Üzerine Elias Canetti,
Çeviren: Levent Konca, Sel Yayıncılık, 2014
Bu notlar, ne kadar mistik görünse de insan olma işinde hayvanın değerini, eksikliğinin ne demek olabileceğini de not etmiş: 
"Dünyanın gelişimi, daha fazla hayvanı hayatta tutmamıza bağlı. Fakat en önemli olanlar, pratik sebeplerden ihtiyaç duyulmayan hayvanlardır. Soyu tükenen her hayvan türü, bizim yaşama olasılığımızı biraz daha düşürüyor. Sadece onların görünüş ve sesleri sayesinde insan kalabiliriz. Kökenleri silinip gittiğinde, dönüşümlerimiz yıpranacaktır." 
İnsanın başka canlılarla kurduğu ilişki bağlılıktan, nefrete; yaşatmaktan, öldürmeye doğru genişliyor. Toplumun hayvanla kurduğu ilişki onun özümsediği ya da özümseyemediği değerlerin görünümünü sunuyor bize. 
Dileğim, bir gelecek, insanla hayvanın karıştığı bir gelecek. Bugünün canlılık çeşitliliğini yok edici dünyasından çıkışın ve yaşamın süreğenliğinin tek yolu olacak. Hayvanlarla kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder