Sayfalar

10 Ağustos 2011 Çarşamba

Papirüs Dergisi - Sayı: 03 - Ağustos 1966 - Mitoloji Havarileri

Papirüs, Sayı: 03
Aylık Dergi, Ağustos 1966
"Mitoloji Havarileri"
1. Papirüs dergisinin Ağustos 1966 tarihli 3. sayısında, derginin önsözlerini imzasız olarak yazan Cemal Süreya edebiyatçılar arasında yayılmış olan mitoloji hevesine değinmiş:

"Materyalizm adına Poseidon'un denizlerinden damızlık aygır getirmenin gereğine inanmak çok güç. Anadolu insanı temelde zaten materyalisttir. Dört mevsimin kadrosu içinde toprağa bitişik bir yaşaması vardır. Dindar değildir. Din, din olarak onun davranışlarında hakim çizgi olmaktan uzaktır. Bir ideoloji olarak kavramaktadır dini. Zaten kendisine başka bir ideoloji de sunulmamıştır."

2. Mehmet Seyda'nın Eleştirmenler - Denemeciler: köşesinde"Tahir Alangu" üzerine hazırladığı yazısında, Alangu'dan bahsederken bir yere takıldım:

"Edebiyat merakının başlangıç dönemini çocukluğa kadar geriletebildiğimiz zaman bir kuralın hemen hemen hiç değişmediğini görüyoruz; o da, kişisel yalnızlığın çocuk bilincinde algılanışıdır."

3. Muhtemelen yine Cemal Süreya'nın Savran bölümü için hazırladığı "Bir Dergi: YEDİTEPE" yazısından:

"c) Bir dergi önce, deneme, eleştiri demektir. Şiirin, hikayenin organı kitapsa; eleştirinin, denemenin organı da dergi olmalıdır. (...)

d) Dergilerimizin hiçbirinin bir mutfağı yoktur. Yani temelde derginin kendi görüşünü, yorumunu belirten yazılara, ileriki sayılar için ön çalışmalar yapan bir hazırlığa özellikle eski yayın organlarında hemen hemen hiç raslamayız. Yazılar gelirse gelir ve dizgiye verilir. Editörün tavrı teknik sekreterinkinden farksızdır. Yeditepe'de bu iyice kusur haline gelmiştir."

4. Derginin kapağında "Mitoloji Havarileri" yazısını okuyunca aklıma derginin yayınlandığı dönemde Hüseyin Cöntürk (Yordam dergisi) çevresinde yer alan Gün Zileli geldi. Zileli'nin bu dönemi ve anılarını anlattığı kitabın adı: Havariler'di.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder